Eroja nikotiinituotteiden välillä

Nikotiinin kemiallinen kaava

Markkinoilla on lukuisia erilaisia nikotiinituotteita joiden käytöllä on erilaisia vaikutuksia terveyteen. Käsittelemme tässä artikkelissa niitä järjestyksessä terveydelle haitallisimmasta haitattomimpaan. En sisällytä tähän artikkeliin kaikkia maailman nikotiinituotteita, ainoastaan Suomessa markkinoilla olevat käytetyimmät tuotteet.

Savukkeet

Kenties tunnetuin ja historiassa käytetyin nikotiinin nauttimistapa on savukkeiden polttaminen. Tupakointi on yleisesti ottaen laskutrendissä maailmalla, koska kuluttajat ovat tietoisia siitä kuinka haitallista se on terveydelle ja kuinka loistava päätös kenelle tahansa on päästä tupakasta eroon. Savukkeita polttamalla keuhkot saavat suuren kuormituksen palamistuotteista joiden seassa on muunmuassa lukuisia erilaisia karsinogeenejä. Savukkeiden haitallisuuden johdosta suuretkin tupakkafirmat suuntaavat katseensa uusiin tuotteisiin joita he kehittävät tällä hetkellä miljardeilla euroilla, voisi siis olettaa että perinteinen tupakointi on kuolemassa oleva tapa. Tupakoinnin terveysriskeistä voit lukea lisää esimerkiksi TÄÄLTÄ.

Nuuska

Pohjoismaissa hyvin perinteinen tapa nauttia nikotiinia on nuuskaamalla, joko irtonuuskaa käyttämällä tai pussinuuskaa. Nuuska on tupakointiin verrattuna vähemmän haitallista, tosin pitkäaikaisella käytöllä voi olla negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi suun limakalvojen kuntoon. Toinen periaatteessa negatiivinen puoli nuuskalla on se, että vahvaa nuuskaa käyttämällä saat huomattavasti tupakointia suurempia määriä nikotiinia kehoosi. Nuuskan myynti on Suomessa kiellettyä ja kaikki markkinat kotimaassa ovatkin pimeitä nuuskan osalta. Mikäli päätät maahantuoda suuria määriä nuuskaa Suomeen kannattaa huomioida että rahalliset seuraamukset verojen muodossa voivat olla todella mittavat mikäli jäät jossain vaiheessa kiinni. Lisätietoja nuuskasta voit lukea esimerkiksi TÄÄLTÄ.

Nikotiinipurukumi

Nikotiinipurukumi on suurten lääketehtaiden markkinoille tuoma tuote jota suositellaan laajalti korvaushoitotuotteeksi apuna tupakoinnin lopettamisessa. Tuote sinäällään on toimiva, joitakin kiusallisia sivuvaikutuksia kuitenkin ilmenee useimmilla ainakin ensimmäisillä kokeiluilla, esimerkiksi hikkaa, närästystä sekä pahoinvointia. Tuotteen ylivoimaisesti suurin miinuspuoli on siinä, että suuret lääkefirmat ovat pumpanneet hinnan melkolailla poskettomaksi kuluttajan kannalta, useimmiten tupakointi tulee kuluttajalle edullisemmaksi kuin kalliin nikotiinipurukumin käyttö. Luonnollinen kilpailu alalla on blokattu suhteellisen tehokkaasti monimutkaisten ja kalliiden rekisteröintiprosessien avulla, muuten tuotetta saataisiin löytää todella houkuttelevillakin hinnoilla koska tuotteen valmistus on todella edullista, se ei juurikaan eroa normaalin purukumin hinnasta.

Sähkötupakka

Sähkösavukkeet ovat yksi uusimmista nikotiinin nauttimiseen tarkoitetuista tuotteista. Kyseiset tuotteet kokivat valtavan buumin joka alkoi noin 2015 vuonna ja jatkui muutaman vuoden verran, EU kuitenkin puuttui asiaan ja loi uuden tupakkatuotedirektiivin jolla alaa alettiin säädellä melko rankalla kädellä. Sinäällään EU:n antamat rajat eivät olleet vielä mikään kuolinisku alalle, kuitenkin jotkut maat tekivät vielä omia rajoituksia sekä verollisia toimenpiteitä niiden päälle. Nämä maakohtaiset rajoitukset esimerkiksi Suomessa olivat melko suhteettomia ja sinäällään loistava tupakasta vieroittautumisen keino käytännössä tapettiin niiden avulla. Verrattuna esimerkiksi UK:n tilanteeseen mennään melkolailla päinvastaiseen suuntaan, UK:n tilanteesta voit lukea lisää vaikkapa TÄÄLTÄ.

Nikotiinipussit

Nikotiinipussit ovat tuorein peluri nikotiinituotteiden markkinoilla, kyseessä on pussinuuskan tavoin käytettävä tuote joka ei kuitenkaan sisällä ollenkaan tupakkaa. Tuote on vielä niin tuore että siihen ei juurikaan ole ehtinyt kohdistua kovinkaan kummoista sääntelyä, tästä syystä tuotteiden hinnat ovat pysyneet maltillisina sekä saatavuus yleisesti ottaen on Euroopassa hyvä. Suomi kuitenkin on poikkeus tässä tapauksessa, Suomi on ainut maa joka luokittelee kyseiset tuotteet itsehoitolääkkeiksi/reseptilääkkeiksi nikotiinivahvuuden mukaan. Tästä syystä laadukkaita nikotiinipusseja ei kaupoista tai apteekeista ole kotimaassa saatavilla. Itsehoitotuotteita saa kuitenkin onneksi tilata verkkokaupoista muista maista EU:n alueelta, tällä tavoin kyseisiä tuotteita siis pääsee kokeilemaan. Kaksi tunnetuinta ja luotetuiksi todettua verkkokauppaa joista kyseisiä tuotteita voi Suomeen tilata ovat NIKOTIINIPUSSIT sekä NICOFY.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *