Nikotiinipurukumi tupakoinnin lopettamisen apuna

Tupakoinnin lopettaminen

Nikotiinipurukumin käyttötarkoitus

Nikotiinipurukumia käytetään apuna tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. Syy miksi purukumia käytetään on se, että haetaan helpotusta tupakoinnin lopettamisesta mahdollisesti aiheutuviin nikotiinista johtuviin vieroitusoireisiin.

Yleisesti suosituksena on aloittaa hoito kahden milligramman vahvuisella nikotiinipurukumilla. Poikkeuksena ihmiset, jotka ovat aiemmin polttaneet yli kaksikymmentäviisi savuketta päivässä, heille suositellaan neljän milligramman vahvuista nikotiinipurukumia. Tuotetta suositellaan käytettäväksi yhden-kahden tunnin välein, tai aina kun tekisi mieli polttaa savuke.

Yksi ongelma joka saattaa aiheutua nikotiinipurukumin käytöstä on nikotiinituotteiden päällekkäinen käyttäminen, tästä saattaa aiheutua nikotiinin yliannostus.

Nikotiinipurukumit kaupoissa
Kuvassa Nicotinell ja Nicorette nikotiinipurukumeja.

Nikotiinipurukumin käyttäjät

Vuonna 2004-2006 tehdyn tutkimuksen mukaan noin kahdeksankymmentä prosenttia nikotiinipurukumin käyttäjistä oli entisiä tupakoitsijoita, kahdeksantoista prosenttia käyttivät tuotetta päällekkäin savukkeiden kanssa ja 1,2 prosenttia eivät olleet ikinä tupakoineet.

Tutkimuksessa todettiin myös että käyttäjille jotka eivät olleet aiemmin tupakoineet kehittyi huomattavasti voimakkaampi nikotiiniriippuvuus purukumin käytön myötä.

Kuinka nikotiinipurukumi toimii?

Nikotiinipurukumin toimintatapa perustuu siihen, että purukumia pureskellessa nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta käyttäjän kehoon. Purukumia suositellaan pureksittavaksi jaksoittain ja hitaasti.

Nikotiinipurukumin haittavaikutukset

Nikotiinipurukumin käytöstä voi aiheutua muunmuassa seuraavanlaisia haittavaikutuksia:

  • Vatsan kipeytyminen
  • Suun kipeytyminen
  • Nielun kipeytyminen
  • Hikka
  • Nikotiiniannoksesta johtuva huonovointisuus

Haittavaikutuksista huolimatta nikotiinipurukumin käyttö on huomattavasti tupakointia parempi vaihtoehto nikotiinin nauttimiselle. Nikotiini ei ole karsinogeeninen aine ja lukematon määrä tupakoinnissa kehoon joutuvista kemikaaleista jää nauttimatta purukumin avulla.

Vaihtoehto nikotiinipurukumille

Mikäli haluat päästä tupakoinnista eroon mutta nikotiinipurukumi ei sovellu sinulle apukeinoksi, on olemassa myös muita vaihtoehtoja. Tässä listattuna muutamia tuotteita:

Klikkaamalla listassa olevia tuotteita pääset tutkimaan niitä tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *