Nuuska

Odens Cold Dry nuuska

Nuuskan historiaa

Ensimmäinen tapa käyttää tupakkaa Euroopassa oli nuuskaaminen. Nenänuuska levisi käyttöön 1500-luvulla Ranskassa kuninkaallisten keskuudessa hyvänä rentoutumisen apukeinona. Ranskan kuninkaallisten keskuudesta nuuska levisi muualle Eurooppaan 1700-luvun aikana.

Ranskan vallankumouksen aikana kyseinen tapa kuitenkin hiipui suosiossaan ja tupakan nauttiminen piipun sekä savukkeiden muodossa alkoi lisääntymään todella kovalla vauhdilla. Nykyisin eniten käytetty kostea nuuska lähti maailmalle 1800-luvulla Ruotsista, siellä se on vielä tänäkin päivänä erittäin voimissaan oleva teollisuuden ala.

Nuuskan koostumus

Nuuskan pääasialliset ainekset ovat vesi ja tupakkakasvi. Vettä nuuskassa on yleensä noin 45-60 prosenttia ja tupakkaa 40-45 prosenttia. Lisäksi nuuskassa on normaalisti mukana myös natriumkarbonaattia, natriumkloridia, savuaromia sekä kosteudensäilytysaineita.

Lisäksi nuuskassa on lukuisia muita ainesosia hyvin pienissä määrin, on arvioitu että nuuska sisältää keskimäärin 2500 erilaista kemikaalia. Nuuskan koostumukseen todettakoon vielä, että vanha legenda, jonka mukaan siihen olisi lisätty lasinsiruja, on täyttä puppua, tämä on todennäköisesti saanut alkunsa suolakiteistä nuuskan seassa.

Nuuskasta puhuttaessa usein kuulee väitteen että nuuska sisältää mielettömiä määriä nikotiinia verrattuna savukkeisiin, tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Nuuskia on erilaisilla vahvuuksilla, sekä imeytymistapa nikotiinilla on täysin erilainen, nuuskaajan nikotiiniannos on siis todennäköisesti vain hieman suurempi kuin tupakoitsijan.

Nikotiini itsessään on melkolailla terveysviranomaisten toimesta demonisoitu aine, tässäkin asiassa kannattaa olla itse hieman kriittinen ja tutkia asioita, alla linkattuna traileri dokumentista aiheeseen liittyen:

Nuuskan valmistus

Nuuskan valmistus aloitetaan jauhamisella. Tämä tarkoittaa sitä, että tupakkakasvin osat syötetään myllyyn joka jauhaa aineksen joko karkeaksi, keskikarkeaksi tai hienoksi jauheeksi. Tupakkakasvit tähän prosessiin hankitaan yleensä joko Amerikasta tai Aasiasta.

Jauhamisen jälkeen siirrytään seuraavaan vaiheeseen eli sekoittamiseen. Sekoitusvaiheessa hienonnettuun ainekseen lisätään vettä ja suolaa. Kun nämä ainekset ovat lisätty tätä massaa aletaan lämmittämään. Kun massa on lämmityksen jälkeen jäähtynyt, siihen lisätään muita haluttuja aineksia, esimerkiksi erilaisia aromeja.

Mikäli kyseessä on pussinuuska, tämän jälkeen tuo massa pussitetaan. Pussit pakataan muovikiekkoihin ja tämän jälkeen annosrasia onkin valmis matkaamaan kauppoihin. Muovirasiat pitävät hyvin kosteutta eikä pussit pääse kuivumaan niin nopeasti verrattuna esimerkiksi pahvipakkauksiin.

Irtonuuskaa pakataan myös pahvipakkauksiin muovisten pakkausten ohella, tämä johtuu siitä, että irtonuuska ei kuivu niin nopeasti verrattuna pussinuuskaan. Kun nuuska siirtyy tästä eteenpäin, sitä tulee säilyttää kylmässä. Kylmässä nuuska kypsyy ja maku sekä aromit saavat täyden tehonsa.

Nuuskan valmistajat

Maailmalla nuuskamarkkinoita käytännössä dominoi yritys nimeltään Swedish Match. Swedish Match pyörittää käytännössä 90% Ruotsin nuuskamarkkinoista, 75% Skandinavian nuuskamarkkinoista sekä on johtavassa asemassa myös ympäri maailman esimerkiksi USA:ssa.

Suosittuja nuuskamerkkejä

Kotimaisella nuuskaaja.com foorumilla on listattu suosituimmat nuuskat, tässä oheisen listauksen kymmenen suosituinta nuuskaa:

  • Oden’s Cold Extreme White Dry
  • Siberia White Dry
  • Offroad Frosted
  • Oden’s Double Mint Extreme White Dry
  • Rocket White Mint Strong
  • Oden’s Cold White Dry
  • Oden’s Cold
  • Offroad Frosted White Dry
  • XRange Göteborgs Rape Slim White
  • General Onyx

Nuuskamyymälät

Koska nuuskan myynti Suomessa on laitonta, tällaisia myymälöitä ei Suomesta löydy. Mikäli kotimaassamme haluaa nuuskaostoksille, täytyy suunnata kohti Ruotsin rajaa. Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitseva pieni kaupunki nimeltään Haaparanta on nuuskankuluttajien keskuudessa jo lähes legendaarinen paikka.

Haaparannan myymälöitä vertaillaan netissä erilaisilla foorumeilla ja puskaradioissa ympäri maan. Hinta- ja muiden vertailujen perusteella yksi kauppa tuntuu kerta toisensa jälkeen nousevan ylitse muiden, kyseessä on tietenkin Nuuskakairan tukku. Tämä kyseinen pieni myymälä pyörii vuosittain miljoonien liikevaihdolla Suomesta saapuvien nuuskaturistien johdosta.

Nuuskan suhteen tuontirajoitukset Suomeen ovat melko tiukat, käytännössä vuorokauden aikana on laillista tuoda Suomeen 1000 grammaa nuuskaa. Tätä rajaa ei kuitenkaan kovin aktiivisesti tunnuta noudattavan, pimeät nuuskamarkkinat ovat Suomessa valtavat ja avoin raja Suomen ja Ruotsin välillä ei tilannetta ainakaan paranna.

Nuuskaa käsitteleviä nettisivuja

Nuuska aiheeseen keskittyviä nettisivuja ei ole kovinkaan paljoa kotimaisella kielellä tarjolla, kuitenkin muutamia hyviä tiedonlähteitä löytyy Internetin ihmeellisestä maailmasta. Seuraavaksi listattuna neljä laadukasta tietolähdettä nuuskaan liittyvissä asioissa:

www.tupakastaeroon.com on blogiaiheinen sivu joka käsittelee tupakoinnin lopettamista ja nikotiituotteita monista eri näkökulmista.

www.nikotiinipurkka.com on keski-ikäisen miehen blogihenkinen tietosivusto johon hän kertoo näkemyksiään erilaisista nikotiinituotteista.

www.nuuskaaja.com on kotimainen nuuskaan keskittyvä foorumi josta löytyy aina ajankohtaiset tiedot kaikesta asiaan liittyvästä aina hinnoista myymälöiden aukioloon.

www.nuuskaa.com on hieman erikoisempi sivu. Täällä nimimerkki ”Pussikeisari” testailee ja antaa arvionsa erilaisista nikotiininuuskista.

Vaihtoehtoja nuuskalle

Mikäli haluat nauttia nikotiiniannoksesi samalla tavalla kuin nuuskatessa, mutta et kuitenkaan halua sekaantua pimeisiin markkinoihin tai matkustaa Haaparantaan, mitä sinun tulisi tehdä?

Suomessa on myynnissä nuuskaa muistuttava nikotiinikorvaushoitotuote nimeltään Zonnic. Kyseinen tuote on kuitenkin saanut huomattavasti negatiivista palautetta käyttäjiensä keskuudessa. Suomeen on kuitenkin laillista tilata tupakatonta nuuskaa joka sisältää nikotiinia.

Näitä tuotteita kutsutaan nikotiinipusseiksi, toimintaperiaate on täysin sama kuin pussinuuskalla. Ainut asia joka tulee pitää mielessä tilatessa näitä tuotteita on se, että yksi annospussi ei saa sisältää yli neljää milligrammaa nikotiinia. Mikäli nikotiinipitoisuus ylittää tuon rajan, tuote katsotaan Suomessa reseptilääkkeeksi.

Mikäli haluat kokeilla kyseisiä tuotteita, kannattaa käyttää ainoastaan luotetuiksi todettuja verkkokauppoja. Tällä hetkellä Suomeen toimittaa kyseisiä tuotteita kaksi tällaista kauppaa, linkit kauppoihin löytyvät tuosta alapuolelta.

NIKOTIINIPUSSIT.COM

NICOFY.COM

Nikotiinipussit.com tuotteet
Nikotiinipussit.comin valikoimaa.

Yleisimpiä kysymyksiä nuuskasta

Mitä nuuska aiheuttaa?

Nuuskan negatiiviset vaikutukset rajoittuvat pääasiassa suussa olevien limakalvojen vaurioitumiselle pitkällä aikavälillä. Yhteys syöpään on kumottu ja Ruotsissa nuuskakiekoista poistettiinkin syöpävaroitukset perusteettomina.

Mitä kemikaaleja nuuska sisältää?

Nuuskassa on noin 2500 erilaista kemikaalia. Pitoisuudet ovat kuitenkin erittäin pieniä, näistä ei ole todistettu minkäänlaisia sivuvaikutuksia käyttäjille.

Paljonko nuuskassa on nikotiinia?

Nikotiinin määrä vaihtelee tuotteen mukaan, nuuskaa on saatavissa 7mg/g vahvuudesta aina 45mg/g vahvuuteen asti. Miedoimmat nuuskat eivät siis todellakaan ole mitään nikotiinipommeja.

Onko nuuska niin vaarallista?

Yksinkertainen vastaus, ei. Terveysviranomaiset ovat luoneet ylimitoitettuja uhkakuvia nuuskan haitallisista vaikutuksista, kannattaa vertailla esimerkiksi Suomen ja Ruotsin syöpätilastoja ja tehdä siitä omat johtopäätökset.

Milloin nuuskan myynti kiellettiin Suomessa?

Nuuskan myynti kiellettiin Suomessa vuonna 1995 Euroopan Unioniin liittymisen yhteydessä.

Nuuskan hinta?

Haaparannassa pussinuuskaa saa jopa 20€ per kymmenen kiekon torni mikäli valitsee halvimman brändin. Katukaupassa Suomessa yhden kiekon hinta pyörii noin 5€ paikkeilla.

Mikä on Suomen suosituin nuuska?

Asiasta ei ole mitään tilastoja, koska kyseessä on pimeä markkina. On kuitenkin melko yleinen mielipide että Odens, eli Denssi on suosituin brändi Suomessa.

Paljonko nuuskaa saa tuoda Ruotsista kerralla?

Nuuskaa saa tuoda vuorokauden aikana 1000 grammaa ja vain ja ainoastaan omaan käyttöön.

Saako Virosta nuuskaa?

Virossa nuuskan myynti on kiellettyä samalla tavalla kuin Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *