Sähkötupakka

Sähkötupakka

Sähkötupakka on laite joka koostuu akusta sekä nestesäiliöstä jossa on vastus joka kuumentaa nestettä. Sähkötupakkanesteen kuumentuessa se höyrystyy ja sitä hengitetään sisään vesipiipun tavoin. Neste voi sisältää nikotiinia, tosin markkinoilla on paljon myös nikotiinittomia nesteitä joita voi käyttää sähkötupakassa.

Sähkötupakkanesteet

Sähkötupakkanesteet koostuvat yleensä kasvisglyserolista (VG), propyleeniglykolista (PG), jonkinlaisesta makuaromista sekä nikotiinista. Neste voi olla myös nikotiinitonta. Tehokkaammissa laitteissa suosituin nesteseos lienee 70% kasvisglyserolia, 30% propyleeniglykolia ja loppu makuaromia+nikotiinia. Kynämallisissa laitteissa toimii muuten samat nesteet mutta VG/PG-suhde on yleensä 50:50. Nesteen maustamisessa voi käyttää aivan normaaleja elintarvikearomeja kunhan ne eivät ole öljypohjaisia.

Sähkötupakka verrattuna tupakkaan

Sähkötupakoinnin ja tupakoinnin eroja on punnittu jo useita vuosia ja tutkimusten perusteella on täysin selvää, että EU:n alueella myytävien tuotteiden kohdalla nikotiinin nauttiminen sähkötupakan avulla on huomattavasti vähemmän haitallista kuin perinteisen tupakan polttaminen. Maakohtaisesti viranomaisten mielipiteissä on suuria eroja, esimerkiksi UK:ssa lääkärit suosittelevat kaikkia tupakoitsijoita vaihtamaan tupakan sähkösavukkeisiin ja tämä on kyseisessä maassa yleisesti ottaen kaikkien terveysviranomaisten mielipide. Suomessa on otettu yleiseksi tavoitteeksi nikotiiniton Suomi, tämä on kuitenkin melko utopistinen tavoite ja todennäköisesti haittoja vähentävä politiikka olisi huomattavasti toimivampaa tupakoinnin haittojen karsinnassa terveydenhuollon kannalta.

Sähkötupakan verotus Suomessa

Sähkötupakkanesteet ovat Suomessa tupakkaverotettuja tuotteita, tästä aiheutuu että yksi millilitra nestettä saa osakseen 0,3€ tupakkaveroa ja arvonlisäverot sen päälle. Tämä on tehnyt sähkötupakan käytöstä melko kallista puuhaa ja tämän lisäksi Suomi on kieltänyt valmisnesteiltä kaikki muut maut paitsi tupakan. Tästä on aiheutunut ilmiö että suurin osa käyttäjistä sekoittelee itse nesteensä, koska tupakointia lopetteleva henkilö ei todennäköisesti halua pitää tupakanmakua mukana nikotiinia nauttiessaan. Tämän takia makukielto onkin melko kyseenalainen rajoitus mikäli ajatellaan että henkilö nimenomaan haluaa päästä tupakasta eroon.

Haaparannan Nuuskakaira ja sähkötupakka

Suomen kovasta verotuksesta johtuen sähkötupakkanesteille on muodostunut pimeät markkinat ja nikotiinia pyritään tuomaan maahan sieltä missä se on edullisempaa. Netistä tilataan myös paljon verovapaita nesteitä ja tässä on jälleen nuuskan ohella loistava esimerkki siitä kuinka mielivaltainen kielto-/verotuspolitiikka ei vain toimi. Fyysisesti sähkötupakkanesteitä haetaan edullisemmalla hinnalla esimerkiksi Haaparannassa sijaitsevasta nuuskakauppa Nuuskakairasta.

Sähkötupakka nettikauppa

Mikäli kuluttaja pyrkii säästämään rahaa eikä jaksa lähteä Haaparannasta sähkötupakka -tarvikkeita hakemaan, luontaisesti tällöin hiipii mieleen ajatus voisiko niitä tilata verkkokaupoista. Suomessa laki kieltää nikotiinipitoisten nesteiden tilaamisen netistä, myöskin kaikki laitteet ja varaosat ovat samalla listalla. Elintarvikemakuaineita, propyleeniglykolia ja kasvisglyserolia voi tilata huoletta, koska näitä tuotteita voi käyttää muihinkin käyttötarkoituksiin, eikä niitä voida kategorioida sähkötupakkatuotteiksi. Yksi verkkokauppa joka myy tällaisia tuotteita Suomeen on www.makutiivisteet.com, sinne pääset TÄSTÄ LINKISTÄ.

Vaihtoehdot sähkötupakalle

Mikäli sähkötupakka tuntuu liian vaikealta tai kalliilta käyttää, voi nikotiinia käyttää vähemmän haitallisesti muillakin tavoilla kuin sähkötupakan avulla. Tuorein innovaatio alalla on nikotiinipussit eli nikotiininuuska, tätä tuotetta saa tilata ulkomailta mikäli tuotteen nikotiinivahvuus ei ylitä neljää milligrammaa per annospussi. Kyseisiä tuotteita kannattaa kuitenkin tilata vain luotettavaksi todetuilta verkkokaupoilta, tällaisia on tällä hetkellä markkinoilla kaksi kappaletta. Kyseiset kaupat ovat nikotiinipussit.com johon pääset TÄSTÄ LINKISTÄ sekä nicofy.com johon pääset TÄSTÄ LINKISTÄ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *