Tupakan lopettaminen

Savuton Suomi

Apukeinot tupakoinnin lopettamisessa

Tupakoinnin lopettaminen ilman erilaisia tekniikoita ja apukeinoja on vaikeaa. Onneksi on olemassa useita erilaisia keinoja ja työkaluja jotka auttavat sinua itsesi motivoinnissa sekä vieroitusoireiden kurissa pitämisessä.

Vinkkejä joita voit hyödyntää:

 • Erilaisia nikotiinikorvaushoitotuotteita voi testailla jotta nikotiiniriippuvuus pysyy kurissa.
 • Tehdä suunnitelmia milloin on aika viimeiselle savukkeelle sekä suunnitella tupakoinnin lopettamisen eri vaiheet.
 • Keskittyä vaikkapa liikuntaan. Liikunnan harrastaminen vähentää tupakanhimoa sekä torjuu mahdollista tupakan lopettamisesta aiheutuvaa painonnousua.

Mielessä kannattaa kuitenkin pitää että jokainen on yksilö. Jokin kikka voi toimia jollekin toiselle mutta ei välttämättä sinulle. Tämän takia on loistavaa että tarjolla on monia erilaisia työkaluja ja menetelmiä matkalla savuttomaan elämään.

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt

Yksikään entinen tupakoitsija ei kadu päätöstään lopettaa tupakoiminen. Suurin osa entisistä tupakoitsijoista pohtii mistä syystä he alunperin aloittivatkaan tupakoimaan. Terveytesi menee luonnollisesti kaiken muun edelle. Tupakoinnin lopettamisen avulla säästät lukuisia vuosia lisää elämällesi. Lopettamalla vältät tupakoinnin aiheuttamat vakavat sairaudet ja muut komplikaatiot.

Tupakoinnin lopettamisen välittömät hyödyt

 • Parempi haju- sekä makuaisti
 • Korkeammat energiatasot
 • Verenpaineen laskeminen
 • Keuhkojen parempi terveystila
 • Tupakoinnista johtuvan syövän välttäminen

Toki tupakoinnin lopettamisesta johtuvien hyötyjen lista on vielä paljon pidempi. Tästä syystä tupakoinnin jatkaminen ei ole millään tavalla perusteltua.

Tupakoinnista aiheutuvat haittavaikutukset

Tupakoitsijan tavoitteena savuketta poltettaessa on nikotiinin antama stimuloiva vaikutus. Vaikka tämä ei itsessään ole kovinkaan haitallista terveydelle, savukkeita polttamalla saat muita hyvin haitallisia sivuvaikutuksia kehoosi. Tupakansavun mukana kehoosi ajautuu tuhansia haitallisia aineita. Ongelmia ilmenee sydämen, verisuonien, keuhkojen, ihon, hiuksien sekä hampaiden osalta.

Tupakan haittoja

 • Suurempi riski sydämen sekä verisuoniensairauksille
 • Erilaiset keuhkosairaudet
 • Monet erilaiset syövät
 • Erilaiset suu- sekä hammassairaudet

Mitä sivuvaikutuksia tupakoinnin lopettamisella on?

Ensimmäinen sivuvaikutus jonka huomaat on tupakanhimo sekä siihen liittyvät vieroitusoireet. Yleensä näihin vieroitusoireisiin lukeutuu seuraavat asiat:

 • Erilaiset keskittymisvaikeudet
 • Mahdollinen alakuloisuus
 • Potentiaaliset univaikeudet
 • Ärtyneisyys
 • Levoton olo
 • Ruokahalun lisääntyminen

Kehon muutokset tupakoinnin lopettamisen yhteydessä

Tupakointiin sekä nikotiiniin koukussa oleva keho ja pääkoppa reagoi erilaisilla tavoilla tupakoinnin loppuessa. Vaikka nämä sivuvaikutukset voivat tuntua rankoiltakin savukkeista eroon pääseminen on kokonaisuudessaan todella loistava saavutus. Kaikki positiiviset vaikutukset kuitenkin painavat enemmän kuin ohimenevät vieroitumisesta johtuvat ongelmat.

Muutokset mielialassa kun lopetat tupakoinnin

Yleisesti monet tupakoitsijat huomaavat muutoksia mielialassaan välittömästi tupakoinnin loppuessa. Se voi olla melkoista vuoristorataa, mieliala nousee sekä laskee. Tämä kaikki johtuu kemiallisista reaktioista aivoissa. Kun nikotiinireseptoreita ei enää stimuloida savukkeiden avulla mielihyvän tunne katoaa. Tästä johtuu myös mahdolliset mielialan vaihtelut, ärsyyntyminen, surullisuus ja jopa viha eivät ole mitenkään poikkeuksellisia sivuoireita. Motivaatiotasi lopettamiseen voi nostaa esimerkiksi liikunnalla sekä erilaisilla nikotiinikorvaushoitovalmisteilla.

Strategiat tupakoinnin lopettamiseksi

 • Vertaistuki muiden saman tavoitteen perässä olevien ihmisten kanssa. Näitä voit etsiä itse tai kääntyä terveydenhuollon puoleen mikäli koet sen tarpeelliseksi. Useat terveyskeskukset tarjoavat näitä palveluita tupakoinnista eroon pyrkiville ihmisille.
 • Nauttimasi ravinto kannattaa suunnitella siten että se tukee sinua tavoitteessasi. Tämä on tärkeää myös sen takia että tupakoinnin lopettamisesta mahdollisesti aiheutuva painonnousu saadaan pidettyä kurissa.
 • Joillakin ihmisillä on todettu meditaation antavan apua pahimpien vieroitusoireiden iskiessä, älä siis tyrmää tätäkään keinoa jota voit käyttää apunasi.

Tupakointi, raskaus sekä imetys

Raskaana ollessa olisi äärimmäisen tärkeää olla tupakoimatta sekä käyttämättä nikotiinia. Tupakointi vaikuttaa haitallisesti sikiöön. Myös imettäessä maidon kautta nikotiini etenee lapseen ja tästä voi aiheutua nikotiinimyrkytys. Nikotiinimyrkytys ilmenee oksenteluna, sykkeen nousuna, harmaana ihona, levottomuutena sekä löysänä ulosteena.

Kuinka hallita tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvia vieroitusoireita?

Nikotiiniriippuvuuden tasosta aiheutuu se kuinka vakavia vieroitusoireet ovat. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että ne ovat ohimeneviä ja niitä voi lievittää erilaisilla nikotiinikorvaushoitovalmisteilla. Liikunnan merkitys on hyvin tärkeä, kannattaa siis liikkua aktiivisesti jotta nämä oireet pysyvät kurissa.

Tupakoinnin lopettaminen ja painonnousu

On yleisessä tiedossa että monilla ihmisillä tupakoinnin lopettamisen sivuvaikutuksena ruokahalu kasvaa ja tästä aiheutuu painonnousua. Tämä saattaa vaikuttaa motivaatioon lopettaa tupakointi ja sen takia on tärkeää pitää tämä sivuvaikutus kurissa. Maku- ja hajuaistisi parantuessa ruoka alkaa maistua paremmalta sekä makeanhimo saattaa pyrkiä syrjäyttämään tupakanhimon. Tässä korostuu liikunnan merkitys onnistuneen lopettamisprosessin kulmakivenä. Mikäli kuitenkin tunnet että tarvitset jotain apukeinoja, kannattaa tutustua esimerkiksi nikotiinipusseihin lopettamisen tukena.

Tupakasta eroon ja Champix kokemuksia

Jotkut tupakoinnin lopettajat ovat ottaneet apukeinokseen varenikliinin eli Champix nimisen lääkkeen. Monet kyseistä lääkettä apukeinonaan käyttäneet ovat kuitenkin kertoneet aivan hurjista sivuvaikutuksista, jotkin ovat jopa jääneet pysyviksi ja parantumattomiksi. Tästä syystä Champixin käytön tulisi olla aivan viimeinen oljenkorsi jos mikään muu ei auta matkassa kohti savutonta elämää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *