Tupakkalaki

Uusi tupakkalaki

Uusi tupakkalaki 2022

Tässä artikkelissa otamme esille luonnoksen uudesta tupakkalaista joka on edennyt lausuntokierrokselle. Yleensä luonnos on mennyt käytännössä sellaisenaan läpi ilman suurempia muutoksia.

Tupakkalain erikoisuuksia

Henkilökohtaisesti silmään suurimpina muutoksina pistää ensimmäisenä ns. ”plain packaging”-sääntö, joka tarkoittaa käytännössä täysin valkoisia pakkauksia tupakkatuotteille. Poiketen muista maista Suomi suunnittelee suuntavaansa tämän myös sähkötupakkatuotteisiin. Koska pakkausten esilläpito on jo muutenkin kiellettyä, kuulostaa erikoiselta kuinka tällä saavutettaisiin kummoistakaan vaikutusta.

Toinen hieman jopa erikoinen muutos on suunniteltu ”valvontamaksu” josta Valviralle siirrettäisiin osa tupakkatuotteiden myynnin tulosta myytyihin määriin perustuen. Valtio kerää tuotteista huomattavaa haittaveroa, joten on hieman kummallista miksi Valviralle pitäisi suunnata tuollaista omaa siivua tuosta paketista vielä erikseen, kyseessähän on verovaroilla pyörivä laitos.

Toisaalta suotavaa olisi jos toiminta olisi hieman skarpimpaa tuossa laitoksessa, otetaan vaikkapa esimerkiksi alkoholin etämyyntiä koskeva fiasko jossa lopulta paettiin kaikkea vastuuta viranomaisten toimesta.

Tupakkatuotteissa etämyynti kaikkien tuotteiden osalta on ollut jo pitkään kiellettyä, tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettuja nikotiinituotteita sen sijaan saa tilata tietyin rajoittein itselleen, siitä voit lukea lisää täältä: NIKOTIINIPUSSIT SUOMESTA

Suorat lainaukset tupakkalain luonnoksesta

Seuraavaksi laitamme tähän suoraan ehdotetut pykälät tuosta uudesta tupakkalain luonnoksesta. Kyseistä dokumenttia on hieman haasteellista löytää verkosta, tästä syystä on mielestämme hyvä laittaa se tänne näkyviin:

Laki
tupakkalain muuttamisesta
Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan tupakkalain (549/2016) 2 §:n 2, 3 ja 39 kohta, 11 §:n 1 momentin 1 kohta, 26 §:n otsikko ja 1 momentti, 27 §, 32 §:n otsikko, 1 momentin 1 kohta ja 3 momentti, 35 §, 36 §:n otsikko ja 4 momentti, 54, 58 ja 65 §, 67 §:n 1 momentin 1 kohta, 70 §, 71 §:n 1 momentti, 74 §:n 1 momentin 3 kohta ja 2 momentti, 78 §:n 2 momentti, 94 §:n 3 momentti, 96 ja 106 §, 107 §:n 1 momentin 1 kohta ja 117 §, sellaisina kuin niistä ovat, 32 §:n otsikko, 1 momentin 1 kohta ja 3 momentti laissa 248/2019, sekä lisätään 2 §:ään, sellaisena kuin se on osaksi laissa 248/2019, uusi 2 a kohta, 32 §:ään, sellaisena kuin se on laissa 248/2019, uusi 4 ja 5 momentti, lakiin uusi 35 a §, 36 §:ään uusi 5 ja 6 momentti, lakiin uusi 36 a, 36 b, 42 a ja 52 a §, 60 §:ään, sellaisena kuin se on osaksi laeissa 1374/2016 ja 248/2019, uusi 5 momentti, 74 §:n 1 momenttiin uusi 3 a—3 c kohta, 90 §:ään uusi 5 momentti, 91 §:ään uusi 4 ja 5 momentti sekä lakiin uusi 92 a ja 92 b § seuraavasti:

2 §
Määritelmät
Tässä laissa tarkoitetaan:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
2) savuttomalla tupakkatuotteella purutupakkaa, nenänuuskaa ja suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa sekä muuta sellaista tupakkatuotetta, jota ei polteta tai kuumenneta;
2 a) kuumennettavalla tupakkatuotteella tupakkatuotetta, jota kuumennetaan mutta ei polteta;
3) poltettavaksi tarkoitetulla tupakkatuotteella muita tupakkatuotteita kuin savuttomia tupakkatuotteita tai kuumennettavia tupakkatuotteita;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
39) sisätilalla asuin-, oleskelu-, odotus- tai työskentelytilaksi tarkoitettua tilaa, jossa on katto ja vähintään yksi seinä taikka vähintään kaksi seinää;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

11 §
Kielletyt lisäaineet ja ominaisuudet
Kuluttajalle ei saa myydä tai muutoin luovuttaa:
1) tupakkatuotetta, jossa on tunnusomainen tuoksu tai maku;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
26 §
Ennakkoilmoitus sähkösavukkeista, täyttösäiliöistä ja höyrystettäväksi tarkoitetuista nikotiinittomista nesteistä sähkösavukkeen, täyttösäiliön tai höyrystettäväksi tarkoitetun nikotiinittoman nesteen valmistajan tai maahantuojan on ilmoitettava Valviralle tuotteesta, jota se aikoo alkaa myydä tai muutoin luovuttaa kuluttajille. Ilmoitus on tehtävä viimeistään kuusi kuukautta ennen kuin tuote saatetaan markkinoille. Vastaavasti myös tuotteeseen tehtävästä merkittävästä muutoksesta on tehtävä ilmoitus ennen kuin tuotetta aletaan myydä tai muutoin luovuttaa kuluttajille.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

27 §
Markkinatutkimukset ja myyntimäärät sähkösavukkeista, nikotiininesteistä ja höyrystettäväksi tarkoitetuista nikotiinittomista nesteistä sähkösavukkeen tai nikotiininesteen valmistajan tai maahantuojan on toimitettava vuosittain Valviralle:
1) kattavat tiedot myyntimääristä tuotemerkin ja -tyypin mukaan;
2) tiedot eri kuluttajaryhmien mieltymyksistä;
3) tiedot tuotteiden myyntitavoista;
4) tiivistelmät 1—3 kohdassa tarkoitettuja asioita koskevista markkinatutkimuksista sekä tiivistelmien englanninkielinen käännös.
Mitä 1 momentin 1 kohdassa säädetään, koskee myös höyrystettäväksi tarkoitettuja nikotiinittomia nesteitä.
32 §
Tupakkatuotteen vähittäismyyntipakkauksen pakolliset ja sallitut merkinnät
Tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkauksessa on oltava:
1) suomen- ja ruotsinkieliset varoitustekstit tupakkatuotteiden aiheuttamista terveyshaitoista, kuvalliset varoitukset tupakkatuotteiden aiheuttamista terveyshaitoista sekä suomeksi ja ruotsiksi tupakansavun haitallisuutta koskeva tiedotusviesti ja tupakoinnin lopettamista koskevia tietoja;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, tupakkatuotteen vähittäismyyntipakkauksessa saa esittää tupakkatuotteen tuotenimen, valmistajan tai maahantuojan toiminimen ja yhteystiedot sekä tuotteen pakkauskoon ja viivakoodin siten, että vähittäismyyntipakkaus ei merkinnöiltään erotu muista saman tupakkatuoteryhmän vähittäismyyntipakkauksista eikä merkintöjen avulla edistetä tuotteen myyntiä.
Jollei muualla laissa toisin säädetä, tupakkatuotteen vähittäismyyntipakkauksessa ei saa olla muita kuin 1 ja 3 momentissa tarkoitettuja merkintöjä. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä:
1) 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen merkintöjen tekstistä, kuvista, kirjasinlajista ja koosta, väristä, kehystämisestä, pinta-alasta, sijoittelusta, vuorottelemisesta, kiinnittämisestä, rikkoutumattomuudesta ja muusta määrittelystä;
2) 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun yksilöllisen tunnisteen sijoittelusta ja merkitsemisestä pakkaukseen, tunnisteen avulla määritettävistä tiedoista sekä siitä, mitkä tiedot kuuluvat tunnisteeseen ja mihin tietoihin on päästävä sähköisesti sen välityksellä;
3) 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun turvaominaisuuden sijoittelusta ja merkitsemisestä pakkaukseen sekä turvaominaisuuden teknisistä standardeista ja niiden mahdollisesta vuorottelusta;
4) 2 momentissa tarkoitetun aitoustekijän tarjoajan riippumattomuutta koskevista velvollisuuksista;
5) 3 momentissa tarkoitettujen merkintöjen kirjasinlajista ja koosta, väristä, pinnasta, sijoittelusta ja muusta määrittelystä.

35 §
Tupakkatuotteen vähittäismyyntipakkauksen muu ulkoasu
Tupakkatuotteen vähittäismyyntipakkaus ei saa muodoltaan, väriltään, materiaaliltaan, kääreeltään tai muulta ulkoasultaan erottua muista saman tupakkatuoteryhmän vähittäismyyntipakkauksista, eikä vähittäismyyntipakkauksen ulkoasun avulla saa edistää tuotteen myyntiä.
Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella annetaan tarkemmat säännökset tupakkatuotteen vähittäismyyntipakkauksen sallitusta muodosta, väristä, materiaalista, kääreestä ja muusta ulkoasusta sekä avaus- ja sulkemismekanismista ja muista ominaisuuksista.Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan myös säätää savukkeen vähittäismyyntipakkauksen materiaalin ja kannen sekä kääretupakan vähittäismyyntipakkauksen muodon osalta poikkeuksia 1 momentin vaatimuksista.
35 a §
Savukkeen ulkoasu
Savukkeen on oltava tasa- ja mattapintainen ja valkoinen. Savukepaperin osa, joka peittää filtterin, saa kuitenkin muistuttaa korkkipuuta. Savukkeen filtterin on oltava valkoinen. Savukkeeseen saa merkitä tuotteen tuotenimen siten, että merkintä ei erotu muiden savukkeiden vastaavista merkinnöistä eikä sen avulla edistetä tuotteen myyntiä. Savukkeessa ei saa olla muita merkintöjä.
Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella annetaan tarkemmat säännökset 2 momentissa tarkoitetun merkinnän kirjasinlajista ja koosta, väristä, pinnasta, sijoittelusta ja muusta määrittelystä.

36 §
Sähkösavukkeen ja täyttösäiliön vähittäismyyntipakkauksen pakolliset ja sallitut merkinnät
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Sähkösavukkeen ja täyttösäiliön vähittäismyyntipakkauksessa saa esittää tupakkatuotteen tuotenimen, valmistajan tai maahantuojan toiminimen ja yhteystiedot sekä tuotteen pakkauskoon, valmistuspäivämäärän ja viivakoodin siten, että vähittäismyyntipakkaus ei merkinnöiltään erotu muista sähkösavukkeiden tai täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkauksista eikä merkintöjen avulla edistetä tuotteen myyntiä.
Jollei muualla laissa toisin säädetä, sähkösavukkeen ja täyttösäiliön vähittäismyyntipakkauksessa ei saa olla muita kuin 1 ja 4 momentissa tarkoitettuja merkintöjä. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä:
1) 1 momentin 5 kohdassa tarkoitetun terveysvaroituksen tekstistä, kirjasinlajista ja -koosta, väristä, pinta-alasta, sijoittelusta ja muusta määrittelystä;
2) 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetussa lehtisessä annettavista tiedoista;
3) 5 momentissa tarkoitettujen merkintöjen kirjasinlajista ja koosta, väristä, pinnasta, sijoittelusta ja muusta määrittelystä.
36 a §
Sähkösavukkeen ja täyttösäiliön vähittäismyyntipakkauksen muu ulkoasu
Sähkösavukkeen ja täyttösäiliön vähittäismyyntipakkaus ei saa muodoltaan, väriltään, materiaaliltaan tai muulta ulkoasultaan erottua muista sähkösavukkeiden tai täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkauksista, eikä vähittäismyyntipakkauksen ulkoasun avulla saa edistää tuotteen
myyntiä. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella annetaan tarkemmat säännökset sähkösavukkeen ja täyttösäiliön vähittäismyyntipakkauksen sallitusta muodosta, väristä, materiaalista ja muusta ulkoasusta.

36 b §
Täyttösäiliön ja nikotiininesteen ulkoasu
Täyttösäiliön on oltava muodoltaan suora ympyrälieriö, jossa on suppilomainen suutin. Täyttösäiliön on oltava läpinäkyvä ja väritön ja pinnaltaan tasainen. Täyttösäiliön korkin on oltava läpinäkyvä, valkoinen tai musta. Jos täyttösäiliössä on etiketti, sen on oltava saman värinen kuin
tuotteen vähittäismyyntipakkauksen.
Täyttösäiliöön saa merkitä nikotiininesteen tuotenimen, valmistajan tai maahantuojan toiminimen ja yhteystiedot sekä tuotteen pakkauskoon, valmistuspäivämäärän ja viivakoodin siten, että merkinnät eivät erotu muiden täyttösäiliöiden vastaavista merkinnöistä eikä niiden avulla
edistetä tuotteen myyntiä. Täyttösäiliössä ei saa olla muita merkintöjä lukuun ottamatta 37 §:ssä tarkoitettuja merkintöjä.
Nikotiinineste saa olla väriltään vain kellertävää tai väritöntä.
Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella annetaan tarkemmat säännökset 2 momentissa tarkoitettujen merkintöjen kirjasinlajista ja koosta, väristä, pinnasta, sijoittelusta ja muusta määrittelystä.
42 a §
Talouden toimijan tunnuksen tekeminen toimimattomaksi
Komission jäljitettävyysasetuksen 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu tunnisteiden antaja saa Tullin tai Valviran pyynnöstä tehdä toimimattomaksi komission jäljitettävyysasetuksen 15 artiklassa tarkoitetun talouden toimijan tunnistekoodin, jos komission jäljitettävyysasetuksen 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu talouden toimija:
1) laiminlyö komission jäljitettävyysasetuksen 14 artiklan 5 kohdan mukaisen velvollisuutensa viipymättä ilmoittaa tunnisteiden antajalle mahdollisista muutoksista alkuperäisessä hakemuslomakkeessa annettuihin tietoihin sekä toiminnan mahdollisesta lopettamisesta säädetyllä tavalla;
2) myy tai muutoin luovuttaa tupakkatuotteita, joiden vähittäismyyntipakkauksista puuttuu 32 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu yksilöllinen tunniste tai turvaominaisuus; tai
3) myy tai muutoin luovuttaa savuttomia tupakkatuotteita 51 §:n vastaisesti.
52 a §
Tupakkatuotteiden maustamiseen tarkoitettujen tuotteiden myyntikielto
Kuluttajalle ei saa myydä eikä muutoin luovuttaa tuotetta, jonka tarkoituksena on saada aikaan tupakkatuotteelle tunnusomainen tuoksu tai maku.

54 §
Omavalvontasuunnitelma
Tupakkatuotteita, tupakan vastikkeita, tupakointivälineitä, sähkösavukkeita tai nikotiininesteitä myyvän elinkeinonharjoittajan on kustannuksellaan laadittava ja toteutettava omavalvontasuunnitelma 53 §:n 1 ja 2 momentissa säädettyjen kieltojen noudattamiseksi sekä sen varmistamiseksi, että tuotteista on tehty tässä laissa säädetyt ilmoitukset ja tuotteiden vähittäismyyntipakkaukset ovat tässä laissa säädettyjen vaatimusten mukaisia. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä omavalvontasuunnitelman laatimisesta,
sisällöstä ja toteuttamisesta.
58 §
Etämyynnin kielto
Tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden, nikotiininesteiden ja poltettavaksi tarkoitettujen kasviperäisten tuotteiden rajat ylittävä etämyynti on kielletty. Myöskään Suomeen sijoittautunut elinkeinonharjoittaja ei saa myydä tai muutoin luovuttaa mainittuja tuotteita kuluttajalle kuluttajansuojalain (38/1978) 6 luvun 7 §:n 2 momentissa tarkoitettua etäviestintä käyttäen.

60 §
Tukkumyynnin rajoitukset
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Tukkumyyjällä on oikeus teknisen rajapinnan kautta saada 1 ja 2 momentin mukaisten velvollisuuksiensa varmistamiseksi välttämättömät tiedot vähittäismyyntiluvan haltijoista ja tukkumyynti-ilmoituksen tehneistä elinkeinonharjoittajista sekä käsitellä näitä tietoja.
65 §
Kielto tuoda maahan etäviestimen välityksellä hankittuja tuotteita
Yksityishenkilö ei saa hankkia tai vastaanottaa elinkeinonharjoittajalta tupakkatuotteita, sähkösavukkeita, nikotiininesteitä tai poltettavaksi tarkoitettuja kasviperäisiä tuotteita postitse, tavarankuljetuksena tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta.
67 §
Matkustajatuonnin määrälliset rajat
Yksityishenkilö ei saa tuoda maahan:
1) tupakkatuotteita, joiden vähittäismyyntipakkauksen merkinnät poikkeavat 32 §:n 1 momentin 1 kohdassa säädetystä, enempää kuin 200 savuketta, 50 sikaria, 100 pikkusikaria ja 250 grammaa kääre-, piippu- tai vesipiipputupakkaa sekä kuumennettavaa tupakkatuotetta enempää
kuin 200 annosyksikköä tai 250 grammaa irtonaisena;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
70 §
Hintahyvityksen kielto
Elinkeinonharjoittaja ei saa vähittäismyynnissä tarjota eikä maksaa tupakkatuotteen, tupakan vastikkeen, tupakointivälineen, tupakkajäljitelmän, sähkösavukkeen tai nikotiininesteen hinnasta hyvitystä, joka määräytyy mainittujen tuotteiden tai muiden kulutushyödykkeiden ja palvelujen ostojen mukaan.

71 §
Esilläpitokielto
Tupakkatuotteita, tupakan vastikkeita, sähkösavukkeita, nikotiininesteitä tai tupakointivälineitä, jotka on tarkoitettu kuumennettavan tupakkatuotteen käyttämiseen, tai mainittujen tuotteiden tavaramerkkejä ei saa pitää esillä tupakkatuotteiden, tupakan vastikkeiden, tupakointivälineiden, tupakkajäljitelmien, sähkösavukkeiden tai nikotiininesteiden vähittäismyynnissä.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
74 §
Yleiset tupakointikiellot
Tupakoida ei saa:
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
3) päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten ulkotiloissa;
3 a) leikkikentillä, joista on laadittava kuluttajaturvallisuuslain (920/2011) 7 §:n mukainen turvallisuusasiakirja;
3 b) lastensuojelulain (417/2007) tai mielenterveyslain (1116/1990) nojalla hoitoa antavien laitosten ulkoalueilla, jotka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille;
3 c) yleisillä uimarannoilla, joista säädetään terveydensuojelulain (763/1994) 32 §:n 2 momentin 3 kohdan nojalla.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Savutonta tupakkatuotetta ei saa käyttää päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- tai ulkotiloissa eikä leikkikentillä.
78 §
Asuntoyhteisön tupakointikiellot
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Asuntoyhteisö saa kieltää tupakoinnin asuntoyhteisön hallitsemissa yhteisissä ulkotiloissa.
90 §
Hakemusten ja ilmoitusten käsittelystä perittävät maksut
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Tuotetta ei saa tuoda markkinoille ennen kuin 3 momentin 3 kohdassa tarkoitettu maksu on maksettu.
91 §
Tupakkalain valvontamaksut
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Valvira perii tämän lain valvonnasta aiheutuvien kustannusten kattamiseksi vuosittain valvontamaksun tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja höyrystettäväksi tarkoitettujen nikotiinittomien nesteiden valmistajilta ja maahantuojilta. Valvontamaksu muodostuu seuraavasti niiden myyntimäärien perusteella, jotka valmistaja tai maahantuoja on edellisen kalenterivuoden aikana ilmoittanut Valviralle 16 ja 27 §:n nojalla:
1) savukkeet: 0,001 euroa kappaleelta;
2) sikarit: 0,02 euroa kappaleelta;
3) pikkusikarit: 0,001 euroa kappaleelta;
4) muut tupakkatuotteet: 1,7 euroa kilolta;
5) nikotiininesteet ja höyrystettäväksi tarkoitetut nikotiinittomat nesteet: 0,01 euroa millilitralta.
Edellä 4 momentissa tarkoitetun valvontamaksun suuruus on kuitenkin vähintään 300 euroa ja enintään 70 000 euroa valmistajaa tai maahantuojaa kohden.

92 a §
Valvontamaksun oikaisu maksuvelvollisen hyväksi
Jos maksuvelvolliselle on virheen johdosta määrätty liikaa valvontamaksua, maksupäätös on oikaistava, jollei asiaa ole valitukseen annetulla päätöksellä ratkaistu. Oikaisu maksuvelvollisen hyväksi voidaan tehdä kolmen vuoden kuluessa maksun määräämistä seuraavan kalenterivuoden alusta.
92 b §
Valvontamaksun oikaisu maksunsaajan hyväksi
Jos maksuvelvolliselle on laskuvirheen tai siihen verrattavan erehdyksen vuoksi taikka sen johdosta, ettei asiaa ole joltakin osalta tutkittu, jäänyt määräämättä valvontamaksu tai osa siitä maksuvelvollisen sitä aiheuttamatta, maksupäätös on oikaistava, jollei asiaa ole valitukseen annetulla päätöksellä ratkaistu. Oikaisu maksunsaajan hyväksi voidaan tehdä vuoden kuluessa sitä seuraavan kalenterivuoden alusta, jolloin maksu määrättiin tai olisi pitänyt määrätä.
94 §
Tuotevalvontaa koskevien tietojen tallentaminen ja julkaiseminen
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Poiketen siitä, mitä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 16 §:n 3 momentissa säädetään, tämän lain 26 §:n 2 momentin 1 kohdassa tarkoitetun luonnollisen henkilön nimi on saatettava sellaisenaan julkiseksi, kun tietoja asetetaan saataville tämän pykälän 2 momentin mukaisesti.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
96 §
Kunnan kiellot ja määräykset
Jos kunta valvontatehtävässään havaitsee alueellaan tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai antamansa määräyksen vastaista toimintaa, kunta voi kieltää tällaisen toiminnan tai antaa toiminnan korjaamista koskevan määräyksen.
106 §
Muutoksenhaku Valviran ja kunnan päätöksiin
Edellä 91 §:ssä tarkoitettuun valvontamaksuun saa vaatia oikaisua maksun määränneeltä viranomaiselta. Oikaisuvaatimus on esitettävä kolmen vuoden kuluessa valvontamaksua koskevan laskun lähettämistä seuraavan kalenterivuoden alusta. Oikaisuvaatimuksesta säädetään hallintolaissa.

Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019). Muutoksenhausta Valviran tai kunnan antamaan kieltopäätökseen tai muuhun päätökseen, joka perustuu tämän lain 68 §:n vastaiseen markkinointiin taikka siihen, että tupakkatuotteen, sähkösavukkeen, täyttösäiliön, nikotiininesteen, höyrystettäväksi tarkoitetun nikotiinittoman nesteen tai poltettavaksi tarkoitetun kasviperäisen tuotteen vähittäismyyntipakkaus tai tuote itsessään on 5 luvun säännösten vastainen, sekä tällaista päätöstä koskevaan uhkasakkoon tai teettämisuhkaan, säädetään kuitenkin 107 §:ssä, ja muutoksenhausta 84 §:ssä tarkoitettua valvontasuunnitelmaa sekä 90 ja 91 §:ssä tarkoitettuja taksoja koskeviin päätöksiin kuntalaissa (410/2015).
Valviralle voidaan myöntää valituslupa vain hallinto-oikeuden päätökseen, joka koskee:
1) tupakkatuotteen myynnin tai muun luovuttamisen kieltämistä sen vuoksi, että tupakkatuotteessa on 11 §:ssä kiellettyjä lisäaineita tai ominaisuuksia;
2) sähkösavukkeen tai täyttösäiliön myynnin tai muun luovuttamisen kieltämistä sen vuoksi, että sähkösavuke tai täyttösäiliö ei täytä 23 §:ssä tai sen nojalla taikka 24 §:n 3 momentissa säädettyjä vaatimuksia;
3) nikotiininesteen tai höyrystettäväksi tarkoitetun nikotiinittoman nesteen myynnin tai muun luovuttamisen kieltämistä sen vuoksi, että nikotiinineste ei täytä 24 §:ssä tai sen nojalla säädettyjä vaatimuksia taikka höyrystettäväksi tarkoitettu nikotiiniton neste ei täytä 25 §:ssä säädettyjä
vaatimuksia.

107 §
Muutoksenhaku markkinaoikeudellisiin asioihin
Valittamalla ei saa hakea muutosta:
1) Valviran tai kunnan antamaan kieltopäätökseen tai muuhun päätökseen, joka perustuu 68 §:n vastaiseen markkinointiin taikka siihen, että tupakkatuotteen, sähkösavukkeen, täyttösäiliön, nikotiininesteen, höyrystettäväksi tarkoitetun nikotiinittoman nesteen tai poltettavaksi tarkoitetun kasviperäisen tuotteen vähittäismyyntipakkaus tai tuote itsessään on 5 luvun säännösten vastainen;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
117 §
Myyntipäällykset
Mitä tässä laissa säädetään tupakkatuotteen, poltettavaksi tarkoitetun kasviperäisen tuotteen, sähkösavukkeen, täyttösäiliön tai höyrystettäväksi tarkoitetun nikotiinittoman nesteen vähittäismyyntipakkauksesta, koskee myös tuotteen mahdollista myyntipäällystä lukuun ottamatta 32 §:n 1 momentin 2 kohtaa, 34 ja 35 §:ää sekä 6 lukua.
———
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 . Sen 2 §:n 39 kohta tulee kuitenkin voimaan vasta 1 päivänä tammikuuta 2024 sekä 32 §:n otsikko, 1 momentin 1 kohta ja 3—5 momentti, 35 ja 35 a §, 36 §:n otsikko ja 4—6 momentti sekä 36 a ja 36 b § 1 päivänä tammikuuta 2023.
Muita tupakkatuotteita kuin savukkeita ja kääretupakkaa saa 11 §:n 1 momentin 1 kohdan estämättä myydä ja muutoin luovuttaa kuluttajille vuoden 2022 loppuun, jos tuotteet on valmistettu tai luovutettu vapaaseen liikkuvuuteen ennen tämän lain voimaantuloa.
Höyrystettäväksi tarkoitetusta nikotiinittomasta nesteestä, joka on laillisesti myyty tai muutoin luovutettu kuluttajille Suomessa ennen tämän lain voimaantuloa, on tehtävä 26 §:ssä tarkoitettu ennakkoilmoitus viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2022.
Höyrystettäväksi tarkoitetun nikotiinittoman nesteen valmistajan tai maahantuojan on toimitettava 27 §:ssä tarkoitetut tiedot Valviralle ensimmäisen kerran vuonna 2023.
Tuotetta, jonka tarkoituksena on saada aikaan tupakkatuotteelle tunnusomainen tuoksu tai maku, saa 52 a §:n estämättä myydä ja muutoin luovuttaa kuluttajille vuoden 2022 loppuun, jos tuotteet on valmistettu tai luovutettu vapaaseen liikkuvuuteen ennen tämän lain voimaantuloa.
Tupakkatuotteita, tupakan vastikkeita, tupakointivälineitä, sähkösavukkeita tai nikotiininesteitä myyvän elinkeinonharjoittajan on päivitettävä omavalvontasuunnitelmansa 54 §:n mukaiseksi vuoden 2022 loppuun mennessä.
Mitä 58 §:ssä säädetään poltettavaksi tarkoitetun kasviperäisen tuotteen myynnistä ja muusta luovuttamisesta kuluttajalle kuluttajansuojalain 6 luvun 7 §:n 2 momentissa tarkoitettua etäviestintä käyttäen, sovelletaan 1 päivästä heinäkuuta 2022.
Valvira perii 91 §:n 4 ja 5 momentissa tarkoitetun valvontamaksun ensimmäisen kerran vuonna 2023.

Tupakkalain muutokset

Siinä siis kokonaisuudessaan ehdotukset uusiksi pykäliksi tupakkalakiin. Tupakoinnin vähentyminen kansallisella tasolla on aina positiivinen kehityssuunta, näin ankaralla sääntelyllä tosin riski esimerkiksi pimeiden markkinoiden noususta on hyvin todennäköistä. Kaikki muistanevat kuinka nuuskan kävi sen kieltämisen jälkeen, nuuskaaminen ei liene ollut koskaan suositumpaa kotimaassamme kuin tällä hetkellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *